Svijest o otpadu raste! To nije samo hit 2018. godine, već i dugoročna promjena u načinu razmišljanja. Od glave do repa, od stabljike do korijena, kako možemo uzeti i iskoristiti sve dijelove proizvoda? Uporabom moderne tehnologije i malo kreativnosti možete stvoriti sjajne okuse od dijelova koji se inače bacaju.

Uzmite cvjetaču kao primjer - stabljike cvjetače koje su se u povijesti uvijek bacale ulaze u domove i restorane kao zdrava zamjena za pomfrit, a listovi se također pojavljuju na našim tanjurima. Naučite kako iskoristiti svaki dio namirnice poput cvjetače uporabom AEG pećnica.

PEĆNICA STEAMBOOST

Pećnica Steamboost s funkcijom FullSteam iskorištava više okusa u vašoj hrani. Radi na posve isti način kao i tradicionalna pećnica, ali uz dodatnu pogodnost pare. Upravo u ovoj fazi pripreme hrana postaje zabavna jer toplina utječe na to da hrana porumeni i postane hrskava. 

Uvođenje pare u proces donosi razliku. Para omogućuje da sva prirodna vlažnost ostane unutar hrane te da sočnost i mekoća ostanu unutar mesa, ribe, složenaca i povrća - čak i deserta. Okus je bitan, što više to bolje.

Pročitajte više o pećnici SteamBoost

CVJETAČA NA TRI NAČINA

Cvjetača zapečena sa sirom
(Za 4 ljudi)

Sastojci
2 glave cvjetače
1 čajna žličica papra u prahu
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica soli
2 žlice juhe s dijon senfom
2 žlice neutralnog ulja uljane repice
100g naribanog parmezana

Upute
- Stavite glavu cvjetače na pliticu za pećnicu. Kuhajte na pari u pećnici SteamBoost oko 30 minuta na visokoj razini pare.
- Izvadite cvjetaču, stavite je na pliticu prekrivenu papirom za pečenje.
- Premažite cvjetaču senfom.
- Pospite solju i parmezanom. Prelijte uljem.
- Stavite pećnicu na Roštilj na 200° C. Pecite cvjetaču 15 minuta.
- Izvadite i narežite na kriške.

Pečeni štapići od cvjetače
(Predjelo za 1 osobu)
- Izrežite srcoliku stabljiku cvjetače i narežite je na trake veličine pomfrita.
- Postavite pećnicu SteamBoost na Turbo Grill na 230°C. Pospite ulje, morsku sol i dimljenu papriku u prahu.
- Neka se peče oko 10-15 minuta, ovisno o debljini traka (tanje = duže u pećnici).

Salata od cvjetače
(Za 2 osobe)
Sastojci
Vrhovi glavice cvjetače

Preljev
2 žlice jabučnog octa
1 žlica tahinija
1 čajna žličica sitno naribanog češnjaka
½ čajne žličice soli
50 ml ulja uljane repice
1 žlica vode

Ukras
Šačica naribanih listova mente
1 žlica sjemenki šipka

Upute
- Postavite pećnicu SteamBoost na True Fan Cooking na 175°C.
- Usitnite i listove. Stavite na pliticu prekrivenu papirom za pečenje.
- Premažite glavu cvjetače i dodajte malo soli.
- Stavite pliticu u pećnicu na 10 minuta.
- Stavite to na tanjur, prelijte preljevom i ukrasite šipkom i mentom.