DRVENI UGLJEN I PEPEO

Kada je riječ o cool stvarima, crna je uvijek na popisu. U 2018. crna je pravi hit u kuhanju. Kako biste našli crnu samo trebate otvoriti Instagram i feed će vam odmah biti zakrčen crnim sladoledom, crnom kavom i crnim kruhom. Koja je tajna? Aktivni ugljen - ukusan i bezopasan u malim količinama, no stručnjaci upozoravaju da ne treba pretjerivati.

Mnogi oduševljeno govore o tome kako je on moćno sredstvo za detoksikaciju, tvrdeći da je dobar za sve, od sprječavanja mamurluka do ublažavanja posljedica trovanja hranom. Osim što je navodno dobar za zdravlje, sjajan je i kao preljev na sladoledima tropskih okusa.



JAJE NA PJENI/NA OBLAKU

Pjene se već dugo povezuju sa šlagom, meringom i mouseom, no nove se vrste pjena pojavljuju 2018. godine. Uporabom zraka i plina kako bi stvorili laganu i ukusnu teksturu, ljudi pronalaze nove načine eksperimentiranja.

Uzmite kao primjer ludilo koja se stvara oko jaja na oblaku. Jednostavno ih je napraviti; treba samo istući jaja i peći ih u pećnici. Ljudi su uzbuđeni zbog jaja na oblaku jer se njima nastavlja trend zamjene ugljikohidrata zdravijim i lakšim alternativama, a neki ih koriste čak i kao peciva za doručak.

CONFIT

Confit se vraća 2018. godine. Confit se odnosi na kuhanje u masti ili na ulju pri nižoj temperaturi. Patka kuhana u masti je klasik, no i nove se vrste hrane počinju pojavljivati - poput povrća, npr. avokada kuhanog u masti. To pruža ukusne, zdrave nove opcije zlatnog klasika.

FERMENTIRANJE

2018. godine fermentirana hrana učvrstila se kao glavni odabir ljubitelja hrane. Vjerojatno najbolje poznata po tome što pretvara grožđe u vino, fermentacija je postupak tijekom kojeg kvasac ili bakterije pretvaraju, ili fermentiraju, šećer u alkohol.

Puna probiotika sjajnih za probavu, fermentirana hrana pokriva širok niz proizvoda od sira i kefira do kombuche i svega ukiseljenog. Bez obzira na vaš ukus, fermentirana će hrana biti glavni okus ove godine.

CVJETNI OKUSI

Skupljači su davno prigrlili jestive latice. No 2018. godine cvjetna je inspiracija napokon procvala. Od dodavanja cijelih cvjetova i latica u jela do ubacivanja botaničkih okusa u pića i lagane obroke, ovaj glavni hit daje suptilno sladak okus i svježu aromu.

Poznat je u mnogim udaljenim dijelovima svijeta, no Europljani polako počinju koristiti te prakse u svojim kuhinjama. Uzmite naprimjer ružu, krasan cvijet kojim se može prožeti turski rahat lokum ili koji vrenjem može prožeti čajeve za još ljepše poslastice. Kada idući put budete u vrtu, obratite pažnju na sve što raste oko vas.

INKA ORAH

Novi veliki trend koji ćete vidjeti na društvenim mrežama 2018. godine je inka orah. Ova sjemenka superhrane koja se jede kao orašasti plod potječe iz jugoistočne Azije, ima visoku razinu Omega-3 kiselina te je bogata proteinama.

Sjemenka inka oraha ima hrskavu, orašastu teksturu, okus po maslacu te se trenutno prodaje kao lagani obrok - prirodan ili posoljen - no također je i sjajan dodatak grčkom jogurtu ili sastojak studentske mješavine za vašu iduću avanturu.

MORINGA

Trendovi superhrane dolaze i odlaze, no čini se da biljka moringa 2018. godine samo raste - prema Google Trendsu. Njezini listovi imaju okus i teksturu sličnu kelju.

Biljka moringa raširena je u tropskim klimama. Postala je popularna jer je bogatija vitaminima od bilo kojeg drugog voća i povrća, naprimjer ima više vitamina C od naranči i više kalija od banana. Zašto ne biste počeli koristiti ove korisne biljke u cijeđenim sokovima, hranjivim pločicama, kombuchi i drugim zdravim obrocima već danas?

SLANI JOGURTI

Slani jogurti postoje jako dugo, no 2018. godine bit će ih sve više u hladnjacima i na tanjurima ljubitelja hrane. Imaju manje šećera i natrija od drugih jela za doručak, ukusni su te imaju visoke nutritivne vrijednosti, zbog čega su jako popularni.

Slani su jogurti privlačni su zbog što nemaju veliki udio šećera i ugljikohidrata koje sadrži "običan" jogurt. Dodani proteini i kiseliji okus recept su za ukusan uspjeh te vas pozivaju da isprobate slane sastojke poput krastavca, maslinovog ulja i soli. Zbog toga su slani jogurti ukusan obrok za doručak.