Drevne žitarice nisu ništa novo, no sigurno će biti hit na tanjurima ljudi ove godine. Za razliku od modernog kukuruza i riže, ove su žitarice velikim dijelom nepromijenjene tijekom stoljeća te uključuju raž, pravi pir, kvinoju, ječam, crnu rižu, kamut i pravu heljdu.
Ove su žitarice bogate nutrijentima i pružaju cijeli niz blagodati za zdravlje, od poboljšane probave do boljeg imuniteta. Postoji cijeli niz prilika da kuhate s drevnim žitaricama. Zašto ih ne pokušate ispucati ili ispeći nešto s njima? Kako biste dobili najhrskaviju koricu i najmekšu unutrašnjost, pokušajte peći s AEG pećnicama s parom za najbolje rezultate.
KUHINJSKI UREĐAJ
Hrskava korica. Velike rupe u kruhu. Postižite sjajne rezultate svaki dan.
PECIVA
Sastojci
375 ml vode
2 čajne žličice šećera
2 čajne žličice suhog kvasca
500g prosijanog mliječnog brašna
1 čajna žličica soli
Ukras
Tučena jaja za premazivanje
Sjemenke za posipanje
Upute
- Pomiješajte kvasac, šećer i vodu u posudi; neka odstoji oko 5 minuta.
- Dodajte sol i brašno.
- Miješajte s kuhinjskim uređajem oko 5 minuta.
- Pokrenite program Moist Fan Baking u pećnici SteamPro na 40°C. Pokrijte zdjelu papirnatim ručnikom.
- Neka se tijesto diže oko 30 minuta.
- Mijesite tijesto rukom na pobrašnjenom stolu za pečenje.
- Podijelite na 8 dijelova.
- Oblikujte u kuglice i oprezno napravite rupu - promjera oko 5 cm - u svakoj.
- Stavite kuglice na tanjur.
- Pokrenite program visoka razina pare u pećnici SteamPro i pecite peciva na pari oko 6 minuta.
- Izvadite tanjur i postavite program kuhanja na srednjoj vlažnosti na 200°C na pećnici SteamPro.
- Premažite peciva jajima i pospite ih sjemenkama.
- Pecite 13 minuta u pećnici SteamPro uporabom programa kuhanja na srednjoj vlažnosti na 200°C.