Sastojci: za 4 osobe
PATLIDŽAN
- 2 patlidžana
- 4 male glavice zelene salate
- 2 češnja češnjaka (sitno sjeckanih)
- 5 komada mladog luka
- 5 grančica peršina
- 50 g ekspandiranog kukuruza
CRVENI PESTO
- 250 g na suncu osušenih rajčica
- 5 grančice svježeg origana
- 100 g feta sira (ostaviti 20 g za ukrašavanje)
- 100 g badema
- čili papričica (ako volite ljuto)
PROKULICE S BUNDEVOM
- 12 prokulica
- 1 butternut tikva
- 3 češnja češnjaka (sitno sjeckanih)
- 20 g maslaca
- 2 žlice kumina
- 2 žlice zatara
- 300 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice pinjola
- 2 žlice bučinih sjemenki
- 2 žlice suncokretovih sjemenki
CVJETAČA, BROKULA I MRKVA
- pola cvjetače
- pola brokule
- 3 mrkve s listovima
- 1 žlice ulja kikirikija
- 1 svežanj korijandra (ostavite nekoliko grančica za ukrašavanje)
- 1 žlica crnih sjemenki sezama
- 2 žlice umaka hoisin
PRIPREMA
PATLIDŽAN
- Zagrijte roštilj.
- Prerežite patlidžan po dužini.
- Natrljajte patlidžan smrvljenim češnjakom i krupnom solju.
- Stavite ga na roštilj na razrezanu stranu i pecite 6 minuta.
- Okrenite i pustite da se peče 15 minuta.
- Sada stavite na pola prerezane salate na roštilj tavu i začinite krupnom solju.
PESTO
- Izmiksajte sve namirnice u glatku crvenu smjesu.
PROKULICE S BUNDEVOM
- Ogulite tikvu i narežite ju na okrugle kriške debele 1,5 cm.
- Operite prokulice i ostavite ih cijele.
- Dodajte sitno sjeckane češnje češnjaka, kumin, zatar i začinite solju i paprom.
- Pomiješajte te sastojke u zdjeli.
- Otopite maslac u tavi i pržite začinjenu tikvu i prokulice dok ne poprime lijepu boju - Prelijte temeljcem i ostavite da se krčka (nemojte više miješati).
- Savjet: Koristite neprianjajuću tavicu.
- Ispržite sjemenke bez masti dok ne promijene boju.
CVJETAČA, BROKULA I MRKVA
- Operite cvjetaču i brokulu i odvojite cvjetiće.
- Ogulite mrkve i ostavite po jedan list na svakoj mrkvi te ih razrežite četiri dijela.
- Kuhajte cvjetaču, brokulu i mrkve 5 minuta te ocijedite vodu.
- Zagrijte tavu i ulje kikirikija te pustite da povrće promijeni boju.
- Umiješajte umak hoisin, korijandar i sjemenke sezama te začinite solju i paprom.
UKRAŠAVANJE
PATLIDŽAN
- Začinite sitno nasjeckanim peršinom, mladim lukom i ekspandiranim kukuruzom.
PESTO
- Ukrasite pesto smrvljenim feta sirom.
PROKULICE S BUNDEVOM
- Ukrasite raznim sjemenkama.
CVJETAČA, BROKULA I MRKVA
- Ukrasite s nekoliko listova korijandra.