Sastojci: za 4 osobe
JAJA BENEDICT
- 8 jaja
- ocat
- bosiljak
- umak Hollandaise
250 g maslaca (u malim kockicama)
2 žumanjka
2 žlice vode
2 žlice bijelog vinskog octa
- Gljive
400 g mješanih gljiva
4 žlice soja umaka
3 grančice kadulje
2 žlice ulja kikirikija
1 ljutika
1 paprika
PALAČINKE
- 3 jaja
- 350 ml punomasnog mlijeka
- 100 ml vrhnja
- 300 g brašna
- 2 žlice šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 0,5 žličice sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 75 g maslaca
UKRAŠAVANJE
- mješavina bobičastog voća
- šećer u prahu
- javorov sirup
PRIPREMA
JAJA BENEDICT
Gljive:
- Pržite sitno sjeckanu ljutiku, papriku i kadulju u tavi i dodajte gljive te pržite dok ne poprime lijepu boju.
- Deglazirajte umakom od soje.
Umak Hollandaise:
- Umutite žutanjke, vodu i ocat u loncu za kuhanje.
- Stavite lonac na laganu vatru.
Pazite! Nastavite mutiti mješavinu.
- Dok mutite, dodajte kockice maslaca.
Nastavite miješati dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica.
Pazite! Umak ne smije zavreti.
- Ugasite plamen i pustite umak da odstoji poklopljen.
Jaja:
- Pripremite lonac s vodom za poširanje jaja.
- Dodajte malo octa u zakuhalu vodu.
- Miješajte u krug i razbijte jaje u sredini zdjele.
Nastavite miješati 2 do 3 minute.
- Izvadite poširana jaja iz vode i pažljivo ih stavite preko gljiva.
- Isto napravite s ostalim jajima.
PALAČINKE
- Umutite jaja u velikoj zdjeli za miješanje.
- Dodajte vrhnje i punomasno mlijeko.
- Prosijte brašno u drugu zdjelu.
- Dodajte šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Postupno miješajte tijesto pazeći da se ne naprave grudice.
Pazite! U tijestu ne bi smjelo biti grudica.
- Otopite maslac u tavi i napravite male palačinke promjera oko 10 cm i pecite na srednje jakoj vatri.
- Okrenite palačinke kada tijesto više nije tekuće.
UKRAŠAVANJE
JAJA BENEDICT
- Stavite gljive na dno i po njima posložite jaja te jednu žlicu umaka Hollandaise.
- Dodajte sitno sjeckani bosiljak.
PALAČINKE
- Dodajte ih jajima.
- Po palačinkama prelijte javorov sirup ili pospite šećer u prahu.
- Dodajte bobičasto voće.