Recepti TotalFlex - broj 5 Varivo od morskih plodova

Zadnje ažurirano 14.4.2022. 14:53




Sastojci: za 4 osobe

ŠKAMPI

- 4 škampa

- 1 limun

- 100 ml maslinova ulja

- 3 češnja češnjaka

- 1 svežanj peršina

LOSOS

- 4 komada lososa (od 100 g svaki)

- 8 krumpira

- 3 žlice maslinova ulja

- 500 ml mlijeka

- 500 ml vrhnja

- 500 ml ribljeg temeljca

- 1 češanj češnjaka (sitno sjeckani)

- 1 limun

- 1 svežanj kopra

- pahuljice crvene paprike



DAGNJE

- 0,5 kg dagnji

- 0,5 kg vongola

- 1 celer

- 1 luk

- 1 poriluk

- 50 g chorizo kobasice

- 1 mladi luk

- 100 ml bijelog vina



PRIPREMA

ŠKAMPI

- Pomiješajte češnjak, peršin i maslinovo ulje te dodajte soli po izboru.

- Temeljito očistite škampe.

- Stavite (roštilj) tavu na visoku temperaturu i dodajte malo ulja.

- Pržite škampe dok nisu gotovi.

- Narežite limun na četiri dijela i ostavite ga u tavi dok ne promijeni boju.

- Prelijte mješavinu s češnjakom preko škampa (u tavi).

LOSOS

- Kratko popržite komade lososa na tavi tako da poprime boju s obje strane (ne pripremiti ih do kraja) i stavite ih sa strane.

- U istoj tavi popržite sitno sjeckani češnjak.

- Deglazirajte ribljim temeljcem, mlijekom i vrhnjem te začinite solju i paprom.

- Ogulite i narežite krumpir na velike komade i stavite ih u vreli umak.

- Narežite kopar na krupnije komadiće, ostavite nekoliko grančica sa strane za ukras, i dodajte umaku.

- Stavite losos u umak i kuhajte 5 minuta.

- Začinite paprom, začinima i koprom.

DAGNJE

- Pržite celer, luk i poriluk u velikom loncu i dodajte chorizo kobasicu.

- Stavite dagnje i vongole na povrće i prelijte vinom.

- Odmah poklopite lonac.

- Pustite da kuha 5 minuta dok se dagnje i vongole ne otvore.

- Isključite plamen i pustite da odstoji 2 minute (poklopljeno).

UKRAŠAVANJE

ŠKAMPI

- Pospite krupnom solju i s malo limunova soka.

LOSOS

- Ukrasite s nekoliko grančica kopra i pahuljica paprike.

- Ako je potrebno, stavite krišku limuna na vrh.

DAGNJE

- Začinite mladim lukom i mljevenim paprom.