Recepti TotalFlex - broj 3 Juhe

Zadnje ažurirano 14.4.2022. 14:50



Broj 3.1 Juha od cvjetače sa senfom

Sastojci: za 4 osobe

- 1 cvjetača

- 20 g maslaca

- 1 poriluk (samo bijeli dio)

- 2 crvena luka

- 1 žlica mješavine začina Ras el hanouta

- 2 žlice mekanog senfa

- 2 l povrtnog temeljca

- 200 ml vrhnja

UKRAŠAVANJE

- 200 g cvjetića cvjetače

- 1 žlica maslaca

- 1 žličica mješavine začina Ras el hanouta

PRIPREMA

- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.

- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.

- Dobro prodinstajte povrće.

- Dodajte mješavinu začina Ras el hanout i senf te ostavite 1 minutu da povrće poprimi boju.

- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.

- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.

- Na kraju dodajte vrhnje (nemojte pustiti da juha opet zavri).

- Začinite solju i paprom.

UKRAŠAVANJE

- Rastopite maslac u tavi.

- Dodajte cvjetaču i mješavinu Ras el hanout te pustite da dobije lijepu boju.

- Pospite krupnom solju.

(Također možete po juhi preliti maslac iz tave.)

Broj 3.2 Juha od rajčice s pečenim cherry rajčicama

Sastojci: za 4 osobe

- 1 kg rajčica

- 2 žlice koncentrata rajčice

- 20 g maslaca

- 1 češanj češnjaka

- 2 crvena luka

- 1 poriluk

- 5 stručaka celera rebraša

- 1 l povrtnog temeljca

- 2 grančice majčine dušice

- prstohvat dimljene paprike


UKRAŠAVANJE

- 200 gr cherry rajčica

- 1 žlica ulja

- 1 žličica balzamičnog octa

- nekoliko listova peršina

PRIPREMA

- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.

- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.

- Prvo stavite luk i češnjak i pirjajte dok ne promijene boju.

- Zatim dodajte ostatak povrća i dobro ga skuhajte.

- Dodajte koncentrat rajčice i majčinu dušicu i kuhajte još dvije minute.

- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.

- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.

- Začinite solju i paprom.

UKRAŠAVANJE

- Stavite cherry rajčice i ulje u tavu i na jaku vatru.

- Kada se rajčice otvore, dodajte balzamični ocat.

- Isključite plamen i pustite da odstoje 2 minute.

- Dodajte listove peršina.

Broj 3.3 Juha od bundeve s prženim kikirikijem

Sastojci: za 4 osobe

- 1 butternut tikva

- 3 mrkve

- 20 g maslaca

- 2 crvena luka

- 1 poriluk

- 20 g đumbira

- 200 ml povrtnog temeljca

- 2 grančice majčine dušice

- 1 lovorov list

UKRAŠAVANJE

- 100 g kikirikija

- 1 žlica ulja

- 100 g kockica bundeve

- 1 žlica začina garam masala

PRIPREMA

- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.

- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.

- Dodajte ostatak povrća i dobro ga skuhajte.

- Zatim ulijte temeljac, dodajte majčinu dušicu, lovor i đumbir i kuhajte 45 minuta.

- Izvadite majčinu dušicu i lovor iz juhe.

- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.

- Začinite solju i paprom.

UKRAŠAVANJE

- Zagrijte tavu u koju ste stavili ulje.

- Dodajte tikvu i kikiriki i dinstajte ih.

- Umiješajte gram masalu i isključite plamen.


Broj 3.4 Juha od graška s krastavcem i čili papričicom

Sastojci: za 4 osobe

- 800 g graška

- 2 krastavca

- 20 g maslaca

- 1 češanj češnjaka

- 2 crvena luka

- 1 l povrtnog temeljca

- 200 ml vrhnja

UKRAŠAVANJE

- trake krastavca

- 1 čili papričica

- 3 žlice ulja

PRIPREMA

- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.

- Pazite! Krastavac se također koristi za ukrašavanje.

- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.

- Dobro prodinstajte povrće.

- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.

- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.

- Na kraju dodajte vrhnje (nemojte pustiti da juha opet zavri).

- Začinite solju i paprom.

UKRAŠAVANJE

- Zagrijte ulje u tavi.

- Dodajte sitno sjeckanu čili papričicu (bez koštica) i dinstajte 2 minute na niskoj temperaturi.

- Pospite krupnom solju.

- Ogulite krastavac spravicom za guljenje povrća dok ne dođete do sjemenki.

- Upotrijebite trakice za ukrašavanje.

- (Koristite ulje iz tave.)


Broj 3.5 Juha od brokule s wasabi umakom

Sastojci: za 4 osobe

- 2 brokule

- 20 g maslaca

- 150 g slanutka

- 2 crvena luka

- 1 poriluk

- 3 stručka lista celera

- 1,5 l povrtnog temeljca

- 2 žličice wasabi umaka

UKRAŠAVANJE

- cvjetići brokule

- 2 žlice sezamova ulja

- 50 g slanutka

- 1 žličica bijelog sezama

- 1 žličica crnog sezama

PRIPREMA

- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.

- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.

- Dobro prodinstajte povrće.

- Postepeno umiješajte wasabi umak.

- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.

- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.

- Začinite solju i paprom.

UKRAŠAVANJE

- Zagrijte sezamovo ulje u tavi.

- Dodajte cvjetiće brokule, slanutak i sezamove sjemenke.

- Pospite krupnom solju.

- Pustite da se kuha na laganoj vatri dvije minute.

- (Koristite ulje iz tave.)


Broj 3.6 Juha od cikle s feta sirom

Sastojci: za 4 osobe

- 1 kg cikle

- 20 g maslaca

- 2 crvena luka

- 1 poriluk

- 3 celera rebraša

- 1,5 l povrtnog temeljca

- 2 grančice majčine dušice

- 2 grančice kadulje

- 2 grančice lovora

- 200 ml vrhnja

UKRAŠAVANJE

- 1 kg kuhane cikle

- 100 g feta sira

- 3 mlada luka


PRIPREMA

- Pazite! Ostavite jednu ciklu cijelu.

- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.

- Dobro prodinstajte povrće.

- Dodajte majčinu dušicu, kadulju i lovor (možete ih povezati zajedno).

- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.

- Uklonite bilje i cijelu ciklu.

- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.

- Na kraju dodajte vrhnje (nemojte pustiti da juha opet zavri).

- Začinite solju i paprom.

UKRAŠAVANJE

- Narežite kuhanu ciklu na kockice.

- Namrvite feta sir.

- Narežite mladi luk na uske duge trakice.

- Naribajte koricu limuna u juhu.