Broj 3.1 Juha od cvjetače sa senfom
Sastojci: za 4 osobe
- 1 cvjetača
- 20 g maslaca
- 1 poriluk (samo bijeli dio)
- 2 crvena luka
- 1 žlica mješavine začina Ras el hanouta
- 2 žlice mekanog senfa
- 2 l povrtnog temeljca
- 200 ml vrhnja
UKRAŠAVANJE
- 200 g cvjetića cvjetače
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica mješavine začina Ras el hanouta
PRIPREMA
- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.
- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.
- Dobro prodinstajte povrće.
- Dodajte mješavinu začina Ras el hanout i senf te ostavite 1 minutu da povrće poprimi boju.
- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.
- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.
- Na kraju dodajte vrhnje (nemojte pustiti da juha opet zavri).
- Začinite solju i paprom.
UKRAŠAVANJE
- Rastopite maslac u tavi.
- Dodajte cvjetaču i mješavinu Ras el hanout te pustite da dobije lijepu boju.
- Pospite krupnom solju.
(Također možete po juhi preliti maslac iz tave.)
Broj 3.2 Juha od rajčice s pečenim cherry rajčicama
Sastojci: za 4 osobe
- 1 kg rajčica
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 20 g maslaca
- 1 češanj češnjaka
- 2 crvena luka
- 1 poriluk
- 5 stručaka celera rebraša
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 grančice majčine dušice
- prstohvat dimljene paprike
UKRAŠAVANJE
- 200 gr cherry rajčica
- 1 žlica ulja
- 1 žličica balzamičnog octa
- nekoliko listova peršina
PRIPREMA
- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.
- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.
- Prvo stavite luk i češnjak i pirjajte dok ne promijene boju.
- Zatim dodajte ostatak povrća i dobro ga skuhajte.
- Dodajte koncentrat rajčice i majčinu dušicu i kuhajte još dvije minute.
- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.
- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.
- Začinite solju i paprom.
UKRAŠAVANJE
- Stavite cherry rajčice i ulje u tavu i na jaku vatru.
- Kada se rajčice otvore, dodajte balzamični ocat.
- Isključite plamen i pustite da odstoje 2 minute.
- Dodajte listove peršina.
Broj 3.3 Juha od bundeve s prženim kikirikijem
Sastojci: za 4 osobe
- 1 butternut tikva
- 3 mrkve
- 20 g maslaca
- 2 crvena luka
- 1 poriluk
- 20 g đumbira
- 200 ml povrtnog temeljca
- 2 grančice majčine dušice
- 1 lovorov list
UKRAŠAVANJE
- 100 g kikirikija
- 1 žlica ulja
- 100 g kockica bundeve
- 1 žlica začina garam masala
PRIPREMA
- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.
- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.
- Dodajte ostatak povrća i dobro ga skuhajte.
- Zatim ulijte temeljac, dodajte majčinu dušicu, lovor i đumbir i kuhajte 45 minuta.
- Izvadite majčinu dušicu i lovor iz juhe.
- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.
- Začinite solju i paprom.
UKRAŠAVANJE
- Zagrijte tavu u koju ste stavili ulje.
- Dodajte tikvu i kikiriki i dinstajte ih.
- Umiješajte gram masalu i isključite plamen.
Broj 3.4 Juha od graška s krastavcem i čili papričicom
Sastojci: za 4 osobe
- 800 g graška
- 2 krastavca
- 20 g maslaca
- 1 češanj češnjaka
- 2 crvena luka
- 1 l povrtnog temeljca
- 200 ml vrhnja
UKRAŠAVANJE
- trake krastavca
- 1 čili papričica
- 3 žlice ulja
PRIPREMA
- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.
- Pazite! Krastavac se također koristi za ukrašavanje.
- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.
- Dobro prodinstajte povrće.
- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.
- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.
- Na kraju dodajte vrhnje (nemojte pustiti da juha opet zavri).
- Začinite solju i paprom.
UKRAŠAVANJE
- Zagrijte ulje u tavi.
- Dodajte sitno sjeckanu čili papričicu (bez koštica) i dinstajte 2 minute na niskoj temperaturi.
- Pospite krupnom solju.
- Ogulite krastavac spravicom za guljenje povrća dok ne dođete do sjemenki.
- Upotrijebite trakice za ukrašavanje.
- (Koristite ulje iz tave.)
Broj 3.5 Juha od brokule s wasabi umakom
Sastojci: za 4 osobe
- 2 brokule
- 20 g maslaca
- 150 g slanutka
- 2 crvena luka
- 1 poriluk
- 3 stručka lista celera
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 2 žličice wasabi umaka
UKRAŠAVANJE
- cvjetići brokule
- 2 žlice sezamova ulja
- 50 g slanutka
- 1 žličica bijelog sezama
- 1 žličica crnog sezama
PRIPREMA
- Očistite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade.
- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.
- Dobro prodinstajte povrće.
- Postepeno umiješajte wasabi umak.
- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.
- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.
- Začinite solju i paprom.
UKRAŠAVANJE
- Zagrijte sezamovo ulje u tavi.
- Dodajte cvjetiće brokule, slanutak i sezamove sjemenke.
- Pospite krupnom solju.
- Pustite da se kuha na laganoj vatri dvije minute.
- (Koristite ulje iz tave.)
Broj 3.6 Juha od cikle s feta sirom
Sastojci: za 4 osobe
- 1 kg cikle
- 20 g maslaca
- 2 crvena luka
- 1 poriluk
- 3 celera rebraša
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 2 grančice majčine dušice
- 2 grančice kadulje
- 2 grančice lovora
- 200 ml vrhnja
UKRAŠAVANJE
- 1 kg kuhane cikle
- 100 g feta sira
- 3 mlada luka
PRIPREMA
- Pazite! Ostavite jednu ciklu cijelu.
- Stavite lonac za juhu na vatru i stavite maslac da se otopi.
- Dobro prodinstajte povrće.
- Dodajte majčinu dušicu, kadulju i lovor (možete ih povezati zajedno).
- Zatim ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta.
- Uklonite bilje i cijelu ciklu.
- Izmiksajte juhu tako da bude bez grudica.
- Na kraju dodajte vrhnje (nemojte pustiti da juha opet zavri).
- Začinite solju i paprom.
UKRAŠAVANJE
- Narežite kuhanu ciklu na kockice.
- Namrvite feta sir.
- Narežite mladi luk na uske duge trakice.
- Naribajte koricu limuna u juhu.