Simboli i funkcije na vašoj AEG pećnici

Zadnje ažurirano 21.6.2024. 14:45

Dvije pećnice u kuhinji gdje jedna od njih kuha

Velika različitost korisnih funkcija i programa na vašoj AEG pećnici unaprijedit će vaše iskustvo pripreme jela. U nastavku možete pronaći pregled različitih funkcija i simbola kako biste najbolje iskoristili svoju pećnicu.

Različite AEG pećnice mogu imati različite funkcije i programe. Također, nazivi funkcija i simboli mogu se razlikovati ovisno o modelu. Provjerite koje funkcije i simboli odgovaraju vašem modelu pećnice.




Svakodnevna priprema jela

Najčešće korištene funkcije kuhanja i opis svake od njih navedeni su u nastavku. Također su navedene preporuke o tome zašto i kako najbolje koristiti svaku funkciju kako bi se osigurali optimalni rezultati.


Tradicionalno kuhanje (gornji i donji grijač)
Za svakodnevnu pripremu jela na jednoj razini. Za sve od složenaca do pekarskih proizvoda.

Preporučena upotreba:
  • Upotrebljavajte samo jednu razinu kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila iznad i ispod jela. Upotrebom dodatne razine sprječava se širenje topline
Kuhanje samo ventilatorom
Za svakodnevnu pripremu jela na do tri razine u isto vrijeme. Ventilator uzrokuje kruženje vrućeg zraka tako da se namirnice ravnomjerno peku bez miješanja mirisa.

Preporučena upotreba:
  • Temperaturu namjestite na 20 ºC manje nego kod uobičajenog kuhanja
Vlažno pečenje ventilatorom
Za lagane i meke rezultate prilikom pečenja na jednoj razini. Dobro za kolače, kekse i slatke pekarske proizvode. Štedi energiju iskorištavanjem preostale topline.

Preporučena upotreba:
  • Držite vrata zatvorenima kako bi se sačuvala vlažnost
Donje grijanje 
Ravnomjerno zapecite donju stranu jela. Dobro za pizze i pite, zapeći kolač ili quiche.

Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite donju razinu pećnice
Grill (Full Grill) 
Ravnomjerno ispecite ili dodatno zapecite povrće i meso kao na roštilju.

Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite gornju razinu pećnice
Turbo Grill 
Pecite veće komade mesa ili peradi s kostima za mekane rezultate i hrskavu koricu. Zahvaljujući kombinaciji vrućeg zraka i gornjeg grijanja, namirnice su ravnomjerno zapečene sa svih strana.

Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite srednju ili donju razinu pećnice
  • Upotrijebite sondu za hranu za najbolje pečeno meso
Zapečena jela 

Lagano zapecite vrh na jelima poput lazanja ili gratiniranog krumpira za hrskavu koricu izvana i kremastu unutrašnjost.


Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite srednju razinu pećnice


Kuhanje na pari

Kuhanjem na pari podignite svoja jela na višu razinu. Od peradi i pekarskih proizvoda do kremastih slastica i složenaca, očuvajte mekoću i vlagu svega što pripremate. Ako je vaša pećnica opremljena funkcijom kuhanja na pari, naučite kako ju upotrebljavati u nastavku.

Steamify®
Za svakodnevno kuhanje na pari. Pećnica automatski prilagođava razinu pare na temelju odabira temperature. Kuhanjem na pari čuvaju se hranjive tvari, a okusi još više dolaze do izražaja u svemu što pripremate.

Preporučena upotreba:
  • Ako je temperatura niža od 100 ºC, namirnice možete odmah staviti u pećnicu, bez zagrijavanja

Saznajte više o upotrebi funkcije Steamify®.




Vlažnost
Mekano i sočno meso ili perad te hrskava, sjajna korica na kruhu ili pekarskim proizvodima postižu se zahvaljujući kombinaciji vrućeg zraka i pare. Ovisno o modelu pećnice, možete na raspolaganju imati do četiri razine vlažnosti za pripremu jela.

Dostupne su četiri razine vlažnosti:
  • Niska: za složence, perad ili meso
  • Srednja: za gulaš s rebrima ili pečena rebarca, kruh ili tijesto od slatkog kvasca
  • Visoka: za osjetljivija jela kao što su kreme, pudinzi, paštete ili riba
  • Puni intenzitet pare: kombinacija pare i vrućine. Za povrće, perad, meso i složence

Saznajte više o kuhanju na pari.
Podgrijavanje parom 
Nježno podgrijte jela i zadržite najbolji okus i teksturu. Za podgrijavanje ostataka i osvježavanje kruha ili pekarskih proizvoda starih jedan dan. Podgrijavanjem parom sprječava se isušivanje površine namirnica.

Preporučena upotreba:
  • Rešetku stavite na sredinu pećnice

Saznajte više o upotrebi funkcije Podgrijavanje parom.
SteamBake / Kuhanje samo ventilatorom PLUS
Ravnomjerno pecite kruh mekan iznutra i hrskav izvana s povremenim mlazovima pare. Za sve vrste pečenog tijesta.
Pečenje kruha
Ravnomjerno pecite kruh mekan iznutra i hrskav izvana s povremenim mlazovima pare. Za sve vrste pečenog tijesta.

Saznajte više o pečenju kruha s upotrebom pare.
Jogurt
Za kremasti i gusti jogurt pripremljen kod kuće.

Preporučena upotreba:
  • Dulje upotrebljavajte paru za kiseliji okus

Sous Vide
Kuhajte na precizno određenoj temperaturi u vakuumski zatvorenim vrećicama za najbolji okus i teksturu povrća, ribe, peradi ili mesa.

Saznajte više o kuhanju tehnikom Sous Vide .


Priprema

Vaša pećnica može biti opremljena praktičnim funkcijama koje vam omogućuju uštedu vremena i što jednostavniji proces pripreme jela od pećnice do stola. Odmrzavanje namirnica nikad nije bilo brže ili jednostavnije. Zagrijte tanjure prije posluživanja i stvorite restoranski ugođaj u vlastitom domu. Održavajte jelo toplim dok se drugi dio obroka priprema ili morate pričekati s posluživanjem.

Odmrzavanje
Nježno odmrznite zamrznutu hranu kako bi zadržala najbolji okus. Ventilator ravnomjerno raspoređuje zrak zbog čega je vrijeme odmrzavanja upola kraće u usporedbi s odmrzavanjem na sobnoj temperaturi.

Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite srednju razinu pećnice
  • Za najbolje rezultate uklonite hranu iz ambalaže i stavite u vatrostalnu posudu
Održavanje topline
Za održavanje kuhanog jela toplim i spremnim za posluživanje. Pećnica održava stalnu temperaturu kako se hrana ne bi prekuhala ili prepekla.
Grijanje tanjura 
Lagano zagrijte tanjure prije posluživanja.

Preporučena upotreba:
  • Ako su tanjuri naslagani jedni na druge, okrenite ih svakih nekoliko minuta kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila



Posebne funkcije

Vaša pećnica može biti opremljena funkcijama za pripremu određenih specijaliteta kod kuće. Bez napora pripremite pizzu kao iz pizzerije, očuvajte voće i povrće, stavite tijesto da se diže i pripremajte recepte za sporo kuhanje uz Posebne funkcije.

Pizza
Ravnomjerno ispecite tijesto s hrskavom koricom. Za pizzu, quiche, tart ili pitu.
Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite donju razinu pećnice
  • Zagrijte posudu za pečenje zajedno sa pećnicom

Saznajte više o Pizza funkciji.
Čuvanje namirnica
Konzervirajte sočno voće i povrće na niskim temperaturama.

Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite donju razinu pećnice
  • Za najbolje rezultate upotrijebite staklenke s hermetičkim poklopcem. Izbjegavajte upotrebu staklenki s twist off poklopcem i metalne konzerve
  • Pazite da se staklenke u pećnici ne dodiruju
Sporo kuhanje/pečenje
Pripremajte hranu na nižim temperaturama i s duljim vremenom kuhanja/pečenja kako biste očuvali hranjive tvari i dobili mekane rezultate. Dobro za variva ili prsa.
Dizanje tijesta
Omogućuje dizanje tijesta zahvaljujući stalnoj temperaturi i vlažnosti prije pečenja. Možete upotrijebiti manju količinu kvasca za postizanje dobrih rezultat u jedan do dva sata, ovisno o sastojcima tijesta.

Preporučena upotreba:
  • Upotrijebite donju razinu pećnice
  • Nije potrebno pokrivati tijesto
  • Izbjegavajte dulje dizanje



Za više informacija o modelu svoje pećnice provjerite korisnički priručnik. Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje.