Kako peći uz AEG parnu pećnicu

Zadnje ažurirano 18.6.2024. 14:15

Kruh pečen na pari

Zadivite obitelj i prijatelje profesionalno pečenim kruhom i kolačima u AEG parnoj pećnici. Zahvaljujući ugrađenim funkcijama za pečenje, možete biti sigurni da kod kuće možete postići rezultate kao iz pekare. Dostupne funkcije ovise o modelu pećnice.

Različiti načini na koje možete peći uz svoju AEG parnu pećnicu:

  • Funkcija za dizanje tijesta: Para stvara idealne uvjete za ravnomjerno dizanje tijesta – dizanje je brže, a tijesto prozračnije bez opasnosti od propuha.
  • Funkcija za pečenje kruha: Ispecite tijesto koje se savršeno diglo s vlažnom sredinom i hrskavom koricom.
  • Funkcija Steamify®: Kolači su ravnomjerno pečeni, sočni i vlažni iznutra s maksimalnim okusom, a rubovi su savršeno porumenjeli i hrskavi.
  • Ručne postavke: Postavite razinu pare za ručno pečenje kruha i kolača.



Funkcija za dizanje tijesta

Funkcija za dizanje tijesta na parnoj pećnici omogućuje optimalne uvjete za dizanje tijesta.

  • Stavite tijesto u posudu na policu na prvoj razini. Nije potrebno pokrivati tijesto zbog vlažnosti u pećnici.
  • Odaberite funkciju za dizanje tijesta i gledajte kako se tijesto počinje dizati.
  • Temperatura je automatski postavljena na 35 °C – odgovarajuću temperaturu za dizanje tijesta uz upotrebu pare.

Funkcija za pečenje kruha

Upotrijebite funkciju za Pečenje kruha kako biste pripremili hrskavi kruh i peciva savršene boje i sjajne korice, baš kao iz pekare.

Funkcija za Pečenje kruha:

  • Dodaje paru kako bi se tijesto bolje diglo, zatim kombinaciju pare i topline koja omogućuje stvaranje savršene zlatno-smeđe korice.
  • Pruža optimalnu temperaturu i uvjete za smjesu kvasca.
  • Počinje na 180 °C, ali može se i ručno postaviti ovisno o receptu za kruh koji pečete.

Funkcija Steamify®

Ako je vaša pećnica opremljena funkcijom Steamify®, pečenje uz pomoć pare jednostavnije je no ikad prije.

  • Odaberite Steamify® i postavite temperaturu kako je navedeno u receptu. Pećnica će automatski namjestiti razinu pare ovisno o temperaturi.
  • Ako ste odabrali Steamify®, pećnica će vas obavijestiti koje rezultate možete očekivati ovisno o temperaturi, na primjer, 155 do 230 °C savršena je temperatura ako želite da vaš kruh ili kolač ima lagano hrskavu koricu, a iznutra ostane mekan i nježan.
  • Ako na ovoj razini temperature postavite tajmer, donje grijanje uključit će se u posljednjih nekoliko minuta za hrskavo dno. Saznajte više o upotrebi funkcije Steamify®

Ručno postavljanje razine pare

Ako vaša pećnica nema funkcije Steamify® ili Pečenje kruha, željenu razinu pare postavite ručno. Kad pečete kruh ili kolače uz pomoć pare, možete odabrati različite razine vlažnosti i kombinirati ih sa suhom toplinom kako biste dobili hrskavu koricu. Ovisno o modelu pećnice, možete na raspolaganju imati do četiri razine vlažnosti.

Ako imate tu mogućnost, odaberite:

  • Srednja vlažnost – za pečenje kruha i slatkih tijesta
  • Niska vlažnost – za pite, muffine i kekse.


Zatim postavite željenu temperaturu i pokrenite pečenje. Za kraj uključite suhu toplinu kako biste dobili hrskavu koricu.



Savjeti

  • Osvježite stari kruh grijanjem nekoliko minuta u pećnici uz upotrebu pare. Za to je optimalna funkcija Podgrijavanje parom dostupna na odabranim modelima.
  • Kad pečete peciva ili manji kruh s kvascem, pazite da papir za pečenje ne prelazi rub plitice za pečenje. Višak papira za pečenje onemogućuje pravilan protok vrućeg zraka i remeti distribuciju topline.
  • Upotrijebite pliticu za pečenje s rupicama radi boljeg kruženja toplog zraka koji omogućuje stvaranje savršene zlatno-smeđe korice. 


Za više informacija o modelu svoje pećnice provjerite korisnički priručnik. Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje. Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje.

Sad kad ste naučili peći kruh i kolače uz pomoć pare, kliknite ovdje i saznajte više o kuhanju na pari.