Zadivite obitelj i prijatelje profesionalno pečenim kruhom i kolačima u AEG parnoj pećnici. Zahvaljujući ugrađenim funkcijama za pečenje, možete biti sigurni da kod kuće možete postići rezultate kao iz pekare. Dostupne funkcije ovise o modelu pećnice.
Različiti načini na koje možete peći uz svoju AEG parnu pećnicu:
- Funkcija za dizanje tijesta: Para stvara idealne uvjete za ravnomjerno dizanje tijesta – dizanje je brže, a tijesto prozračnije bez opasnosti od propuha.
- Funkcija za pečenje kruha: Ispecite tijesto koje se savršeno diglo s vlažnom sredinom i hrskavom koricom.
- Funkcija Steamify®: Kolači su ravnomjerno pečeni, sočni i vlažni iznutra s maksimalnim okusom, a rubovi su savršeno porumenjeli i hrskavi.
- Ručne postavke: Postavite razinu pare za ručno pečenje kruha i kolača.
Funkcija za dizanje tijesta
Funkcija za dizanje tijesta na parnoj pećnici omogućuje optimalne uvjete za dizanje tijesta.
- Stavite tijesto u posudu na policu na prvoj razini. Nije potrebno pokrivati tijesto zbog vlažnosti u pećnici.
- Odaberite funkciju za dizanje tijesta i gledajte kako se tijesto počinje dizati.
- Temperatura je automatski postavljena na 35 °C – odgovarajuću temperaturu za dizanje tijesta uz upotrebu pare.
Funkcija za pečenje kruha
Upotrijebite funkciju za Pečenje kruha kako biste pripremili hrskavi kruh i peciva savršene boje i sjajne korice, baš kao iz pekare.
Funkcija za Pečenje kruha:
- Dodaje paru kako bi se tijesto bolje diglo, zatim kombinaciju pare i topline koja omogućuje stvaranje savršene zlatno-smeđe korice.
- Pruža optimalnu temperaturu i uvjete za smjesu kvasca.
- Počinje na 180 °C, ali može se i ručno postaviti ovisno o receptu za kruh koji pečete.
Funkcija Steamify®
Ako je vaša pećnica opremljena funkcijom Steamify®, pečenje uz pomoć pare jednostavnije je no ikad prije.
- Odaberite Steamify® i postavite temperaturu kako je navedeno u receptu. Pećnica će automatski namjestiti razinu pare ovisno o temperaturi.
- Ako ste odabrali Steamify®, pećnica će vas obavijestiti koje rezultate možete očekivati ovisno o temperaturi, na primjer, 155 do 230 °C savršena je temperatura ako želite da vaš kruh ili kolač ima lagano hrskavu koricu, a iznutra ostane mekan i nježan.
- Ako na ovoj razini temperature postavite tajmer, donje grijanje uključit će se u posljednjih nekoliko minuta za hrskavo dno. Saznajte više o upotrebi funkcije Steamify®
Ručno postavljanje razine pare
Ako vaša pećnica nema funkcije Steamify® ili Pečenje kruha, željenu razinu pare postavite ručno. Kad pečete kruh ili kolače uz pomoć pare, možete odabrati različite razine vlažnosti i kombinirati ih sa suhom toplinom kako biste dobili hrskavu koricu. Ovisno o modelu pećnice, možete na raspolaganju imati do četiri razine vlažnosti.
Ako imate tu mogućnost, odaberite:
- Srednja vlažnost – za pečenje kruha i slatkih tijesta
- Niska vlažnost – za pite, muffine i kekse.
Zatim postavite željenu temperaturu i pokrenite pečenje. Za kraj uključite suhu toplinu kako biste dobili hrskavu koricu.
Savjeti
- Osvježite stari kruh grijanjem nekoliko minuta u pećnici uz upotrebu pare. Za to je optimalna funkcija Podgrijavanje parom dostupna na odabranim modelima.
- Kad pečete peciva ili manji kruh s kvascem, pazite da papir za pečenje ne prelazi rub plitice za pečenje. Višak papira za pečenje onemogućuje pravilan protok vrućeg zraka i remeti distribuciju topline.
- Upotrijebite pliticu za pečenje s rupicama radi boljeg kruženja toplog zraka koji omogućuje stvaranje savršene zlatno-smeđe korice.
Za više informacija o modelu svoje pećnice provjerite korisnički priručnik. Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje. Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje.
Sad kad ste naučili peći kruh i kolače uz pomoć pare, kliknite ovdje i saznajte više o kuhanju na pari.