Problem
- Kako dizati tijesto s kvascem u pećnici ako uređaj nema program za dizanje tijesta?
- Priručnik za pećnice ne opisuje koja se postavka/opcija može koristiti za dizanje tijesta s kvascem.
Odnosi se na:
- Pećnice
- Štednjaci
Rješenje:
1. Idealna temperatura za dizanje kvasca je između 30°C i 40°C.
Na nižim temperaturama potrebno je više vremena da dizano tijesto dobije volumen.
2. Ako uređaj nije opremljen specijaliziranim programom za ovu namjenu, postupite na sljedeći način:
- Postavite pećnicu na 30-40°C s bilo kojom vrstom grijanja (klasicno ili cirkulacija vrućeg zraka).
- Pustite da se uređaj zagrijava 5 minuta i zatim isključite pećnicu.
- Zatim zdjelu s dizanim tijestom stavite u pećnicu. Budući da dizano tijesto treba vlagu da naraste, pokrijte zdjelu npr. vlažnom krpom.
- Zatvorite vrata pećnice.
- Nakon otprilike 20 do 30 minuta, tijesto bi trebalo povećati volumen i može se dalje obrađivati kako je opisano u receptu.