Pitanje:
- Kako se slaže hrana u hladnjaku i zamrzivaču?
Vrijedi za:
- hladnjake
- hladnjake-zamrzivače
- zamrzivače
Opći savjeti za slaganje hrane u hladnjaku:
- Izbjegavajte pretrpavanje polica aparata jer to smanjuje cirkulaciju zraka i uzrokuje neravnomjerno hlađenje.
- Prije odlaganja u aparat, pokrijte hranu i obrišite posude. Time se izbjegava nakupljanje vlage unutar uređaja.
- Zamotajte sve artikle jakog mirisa ili visoke vlažnosti.
- Voće i povrće držite u ladicama u kojima zatvorena vlaga doprinosti čuvanju kvalitete proizvoda dulje vrijeme. Većinu voća i povrća treba držati na niskim temperaturama i visokoj vlažnosti. Zamotajte sirovo meso i perad tako dobro da ne može doći do curenja ni kontaminacije ostalih namirnica ili površina. Meso koje treba čuvati dulje od dva dana treba zamrznuti.
- Maslac i sir: treba ih staviti u posebne nepropusne spremnike ili umotati u aluminijsku foliju ili plastične vrećice kako biste ih što je više moguće zaštitili od zraka.
- Boce: trebaju imati čep i treba ih držati na polici za boce u vratima ili (ako postoji ta opcija) na nosaču za boce.
- Banane, krumpir, luk i češnjak, ukoliko se ne nalaze u ambalaži, ne smiju se čuvati u hladnjaku.
- Vruću hranu treba rashladiti na sobnu temperaturu prije stavljanja u odjeljke. U protivnom će povećati unutarnju temperaturu odjeljaka te potrošnju energije aparata
- Vodenaste ili jako vlažne namirnice treba držati ispred polica (blizu strani vrata). Ako se stave blizu izlaza hladnog zraka, mogu se zalediti
Opći savjeti za slaganje hrane u zamrzivaču:
- Kako bi se smanjila dehidratacija hrane te izbjeglo pogoršanje kvalitete, upotrijebite aluminijsku foliju, foliju za zamrzivač, vrećice za zamrzivanje ili hermetičke posude. Istisnite što više zraka iz paketa i čvrsto ih zatvorite. Uhvaćeni zrak može uzrokovati sušenje namirnice, promjenu boje i pogoršanje okusa (tzv. tragovi zamrzavanja).
- Zamotajte svježe meso i perad prikladnom folijom za zamrzivač prije zamrzavanja
- Nemojte ponovno zamrzavati meso nakon što je bilo potpuno odmrznuto
- Izbjegavajte stavljati previše tople hrane odjednom u zamrzivač. To preopterećuje zamrzivač, usporava učinak zamrzavanja te može povećati temperaturu zaleđenih namirnica.
- Nemojte držati sladoled, ledene lizalice ni kruh u vratima zamrzivača ili na gornjoj polici zamrzivača: ta područja nisu najhladnije zone zamrzivača i stoga bi se ti artikli mogli brže odlediti ako se drže u tim područjima
- Ostavite prostora između paketa kako bi hladan zrak mogao slobodno cirkulirati omogućavajući što brže zamrzavanje hrane