Okus sutrašnjice
ODLUČITE SE ZA LJUBIČASTO
Kada je riječ o konzumiranju povrća, ljubičasta je u 2018. nova zelena. Nalazimo je u cikli, ljubičastom batatu i u cvijetu hibiskusa - sve je ovo bogato antocijanima, prirodnim antioksidansom. Nisu samo zdravi već i puni okusa.
EKSPANDIRANA ZRNA KOJA PUCAJU
Što ima u 2018.? Kvinoja, amarant i sirak. Ovakve će žitarice pucati na zagrijanim tavama. Ekspandirana zrna proizvode se već stoljećima uporabom najjednostavnijih metoda, poput pucanja kokica.
UMAMI
Ovo je hit u Japanu, a 2018. bit će hit diljem svijeta. Ukusan i jednostavan, to je jedan od pet osnovnih okusa ljudskog jezika. Umami prirodno postoji u puno sastojaka kao što su rajčice, miso, meso i gljive.
DREVNE ŽITARICE
Drevne žitarice nisu ništa novo, no sigurno će biti hit na tanjurima ljudi ove godine. Za razliku od modernog kukuruza i riže, ove su žitarice velikim dijelom nepromijenjene tijekom stoljeća te uključuju raž, pravi pir, kvinoju, ječam, crnu rižu, kamut i pravu heljdu.
SOUS VIDE
Sous vide bit će hit 2018. No što je to? Ukratko, odgovor je da je to način kuhanja tako da se hrana vakumira i kuha na pari do savršene temperature. Ta se tehnologija koristi u većini luksuznih restorana, čime se dobiva neusporediva tekstura hrane istovremeno sprječavajući raskuhavanje.
KUHANJE BEZ OTPADA
Svijest o otpadu raste! To nije samo hit 2018. godine, već i dugoročna promjena u načinu razmišljanja. Od glave do repa, od stabljike do korijena, kako možemo uzeti i iskoristiti sve dijelove proizvoda? Uporabom moderne tehnologije i malo kreativnosti možete stvoriti sjajne okuse od dijelova koji se inače bacaju.
MESO BEZ MESA
Jesu li proteini iz biljki počele preuzimati primat u prehrani? Ako pogledate društvene mreže i pretraživanja, svakako. Sve više ljudi traži zdrave zamjene za meso a da ne moraju žrtvovati okus ili teksturu.
DRUGI TRENDOVI NA KOJE TREBA OBRATITI PAŽNJU
Na obzoru se nazire još ukusnih trendova. Crna je uvijek moderna. U 2018. godini crna će biti pravi hit u kuhanju. Pripremat će se hrana obojena crnom. Klasične tehnike poput fermentiranja i kuhanja u masti vraćaju se na velika vrata, a čini se da je Instagram preplavljen jajima na oblaku. Okus sutrašnjice donijet će vam najnovije trendove čim se pojave.